A siker egyik alappillére - a fejlődés fókuszú szemléletmód

Amikor kihívásokról vagy nehézségekről van szó, talán észrevettétek, hogy egyesek kibújnak azokból a helyzetekből, amik nehézséget jelentenek a számukra, míg másokat feltüzelnek ezek a szituációk (legyen szó egy rosszul sikerült tesztről, vagy hosszabb hegyi túráról). A pszichológia az elsőt rögzült szemléletmódnak, míg a másodikat fejlődés fókuszú szemléletmódnak nevezi. A fejlődés fókuszú szemléletmóddal rendelkezők úgy vélik, hogy képességeik idővel fejleszthetők és javíthatók, míg a rögzült szemléletmóddal rendelkezők úgy gondolják, hogy képességeik veleszületettek és nem változtathatók. Bejegyzésemben ezt a két gondolkodásmódot járom körbe, bemutatva a működésüket és a hatásukat a gondolkodásunkra.

A rögzült szemléletmód

A rögzült szemléletmódot az “úgysem vagyok rá képes” gondolat itatja át. Akik ebben a szemléletmódban élik az életüket, úgy gondolkodnak, hogy ha valami nem megy az elején akkor később sem fog. Ez akár még egy jó megközelítésnek is tűnhet, hiszen látszólag sok kudarcélménytől megkímélhet minket, viszont ez a sarkos hozzáállás, pont, hogy elveszi a lehetőséget a fejlődés örömétől, a lehetséges sikerektől, és rengeteg úttól, amit a kezdeti nehézségek miatti kerülés lezár előttünk. Nézzünk meg néhány hiedelmet, ami a rögzült szemléletre jellemző lehet.

1) A kudarc a képességeinkről vagy intelligenciánkról szól. Ha valamit nem tudok jól megcsinálni, akkor biztos nem vagyok elég okos vagy ügyes. A valóság azonban az, hogy a kudarc, a tanulás és a fejlődés folyamatának nélkülözhetetlen és természetes része. Akik ezt megértik, képesek fejlődni, és hosszútávon jóval sikeresebbek lesznek, mivel a kudarc esetén a feladás helyett új stratégiákat, készségeket fejlesztenek ki, amiket a jövőben ki tudnak aknázni a siker érdekében.

2) Valamihez vagy van tehetségünk vagy nincs. Ez a hiedelem azt mondja, hogy lényegtelen, hogy mennyi erőfeszítést teszünk valamibe, ha nincs hozzá tehetségünk így se úgy se fog menni. A valóság viszont megint csak mást mutat. Tény, hogy vannak dolgok, amik egyeseknek könnyebben, kevesebb erőfeszítéssel jól mennek, viszont a gyakorlás, főleg ha ez kitartó szorgalommal párosul, fejlődést fog eredményezni. Például ha Petinek jól megy a matek, de nem gyakorol sokat, előbb-utóbb Rita, akinek nem ment sose jól a matek, de rengeteg munkát beletett, le fogja körözni és jobban fog teljesíteni benne.

A tehetség megkönnyíti a fejlődést, de nem helyettesíti azt, és ugyanígy a tehetség hiánya nem jelenti azt, hogy nincs fejlődésre lehetőség.

3) Rögzült személetmódban nincs motiváció a fejlődésre. Eddigiek alapján hihetnénk, hogy ez igaz, de nem. Pontosabban úgy hangzana, hogy a nehézséget vagy kudarcot magában hordozó kihívásoknál kisebb vagy akár hiányzik is motiváció, ami korlátozza a fejlődést és a célok elérését. 

A fejlődés fókuszú szemléletmód

A rögzült szemléletmóddal szemben a fejlődés fókuszú szemléletmód azt mondja, hogy a képességeink, intelligenciánk változtatható, fejleszthető, kellő erőfeszítéssel és kitartással. A kudarcok, értékes leckéknek számítanak, lehetőségeknek a fejlődésére, a jövőbeli sikerek megalapozására. Amikor egy teszt nem sikerül jól, nem az a tanulság, hogy én ehhez nem értek, hanem, hogy többet kell készülnöm, vagy más stratégiát kell használnom.

Fejlődés fókuszú szemléletben nincs olyan, hogy valamiben nem tudok fejlődni, hogy valamit nem tudok elérni, az egész esszenciája két egyszerű szócskában leírható: “még nem”. Még nem sikerült felfuttatnom a vállalkozásomat, még nem sikerült javítanom a jegyeimen, még nem értem el a vágyott súlyomat. A még nem magában hordozza a lehetőséget, hogy elérhetem, amit szeretnék, sőt el is hiszem, hogy el tudom érni azt. 

A “még nem” a belépési pont ebbe a szemléletmódba. Ha nem ment valami, ne könyveld el magad tehetségtelennek, hanem mondd azt, hogy még nem. Még nem sikerült, de fog, mert akarom, mert fontos nekem, és mert nem adom fel, beleteszem a szükséges munkát.

Ez a szemléletmód bár elismeri, hogy van a tehetségnek szerepe, de szemben a rögzült szemléletmóddal, úgy hiszi, hogy a tehetség fejleszthető, és nem egy statikus készség, ami ha nincs akkor bizonyos dolgokban (pl.: zenében) nem fogsz fejlődni, akármennyi munkát is teszel bele. A fejlődés fókuszú szemléletmód megadja azt a szabadságot, hogy bármelyiket utat választhatod, míg a rögzült rengeteget lezár előtted a kudarctól való félelem miatt.

Összegzés

Azt hiszem talán jól látszik, hogy a fejlődés fókuszú szemlélet egy egészségesebb és sikeresebb élet felé vezethet. Mindazonáltal fontos, hogy nem kell mindenben fejlődnünk, és mindenben meglátni a lehetőséget, hogy akkor ezen mit javítsunk. Ha nem megy pl. az autószerelés, és nem is akarsz érteni hozzá, akkor hívj egy szakembert. A fejlődés fókusznak az a lényege, hogy a számodra fontos dolgokban van lehetőséged fejlődni, kellő kitartással, mentorálással, segítséggel. Így, ha elvinnél valamit ebből a bejegyzésből az legyen ez: Amikor legközelebb nem sikerül valami, akkor ne ostorozd magad, hanem mondd azt, hogy “rendben, ezt most még nem sikerült, de hiszek magamban, és abban, hogy megtalálom a módját, hogy legközelebb jobban menjen”. Helyezd a fókuszt a fejlődés folyamatára, vedd észre az apró sikereket, változásokat, ünnepeld meg őket! Bár nagyszerű lesz elérni a vágyott eredményeket, talán az oda vezető utat is idővel megtanulod élvezni, mert fejlődni öröm.

Next
Next

A szelíd önérvényesítés - az asszertív kommunikáció